BU AY SİZDEN GELEN SORULARI YANITLADIK

BİTKİ HÜCRELERİ İLE HAYVAN HÜCRELERİ ARASINDAKİ FARK NEDİR? Bitkilerde hücre duvarı ve kloroplast bulunur. Hayvanlar hücrelerinde ise bu özellikler bulunmaz. Bitkide, hücre duvarının yapısı serttir ve hücre zarının dışında bulunur. Hücre duvarının çeşitli işlevleri bulunur. Bu işlevlerinden biri, bitkiye adeta bir dayanak olmasıdır. Hayvanlarda, şekil ve yapıyı sağlayan iskelet sistemi bulunur. Ancak bilindiği üzere, bitkilerin…

Details

SATÜRN BÜYÜKLÜĞÜNDE YILDIZ

Bilim insanları, Güneş Sistemi dışında neredeyse Satürn büyüklüğünde bir yıldız keşfetti. Yıldızın şimdiye kadar keşfedilen en küçük yıldız olduğunu belirtildi. Cambridge Üniversitesinden gök bilimcilerin öncülük ettiği uluslararası araştırma ekibi, sonuçlarını “Astronomy&Astrophysics” dergisinde yayınladıkları araştırmada, “EBLM J0555-57Ab” adı verdikleri yıldızın şimdiye kadar keşfedilen en küçük yıldız olduğunu belirtti. Araştırma için Cenevre’de bulunan Güneş Ötesi Gezegenler Güney Gözlemevi’ndeki CORALIE spektrometresini (yörünge…

Details

Uzayda Neden Boşluklar Var?

Dünya gezegeni, bildiğimiz gibi Güneş Sistemi’nin bir parçasıdır. Bu sistem, evrenin içindeki diğer yıldızlara göre orta-küçük bir yıldız olan Güneş’in etrafında dönmekte olan dokuz gezegenden ve onların elli dört uydusundan oluşur. Dünya, sistemde Güneş’e en yakın üçüncü gezegendir. Önce bu sistemin büyüklüğünü kavramaya çalışalım. Güneş’in çapı, Dünya’nın çapının 103 katı kadardır. Bunu bir benzetmeyle açıklayalım;…

Details

Lascaux Mağarası’nda Astronomi Haritası

Münih Üniversitesi’nden araştırmacı Dr. Micheal Rappenglueck, Lascaux Mağaralarında yaptığı incelemeler neticesinde, bu mağaraların duvarlarında yer alan resimlerin astronomik anlamlar taşıyor olabileceğini ortaya çıkarmıştır. Mağara duvarlarında yer alan figürler, fotogrametri yöntemi kullanılarak bilgisayar ortamında yeniden yapılandırılmış ve ortaya çıkan geometrik çizim, dairelerin, açıların ve düz çizgilerin birer anlam taşıyor olabileceğini göstermiştir. Bilgisayar ortamında yapılan hesaplamalara, ekliptik…

Details

Gezegenlerin ve Dünyanın Dönüş Hızı

Gezegenlerin Dönüş Hızı  Güneş Sistemi’nin yapısını incelediğimizde, her detayda çok hassas bir denge ile karşılaşırız. Eğer gezegenlerin dönüş hızları biraz daha yavaş olsaydı, o zaman bu gezegenler hızla Güneş’e doğru çekilirler ve sonunda Güneş tarafından büyük bir patlamayla yutulurlardı. Bunun tersi de mümkün olabilirdi. Eğer gezegenler daha hızlı dönselerdi, bu sefer de Güneş’in çekim gücü onları…

Details

En Mükemmel Doğal Küre : Güneş

50 yıl süren araştırmaların sonucunda, Güneş ile ilgili harika bir durum keşfedildi. Araştırmalara göre, Güneş doğadaki herşeyden daha mükemmel bir yuvarlaklığa sahip. Örneğin, bir su topunu düşünün… Su topu, mükemmel bir küre şekline sahip olmaktan bir saç teli kalınlığı (yaklaşık 18-80 mikrometre) kadar uzaktır. Çoğu gezegen, sürekli olarak döndükleri için ekvator çizgilerinde bir tür şişkinlik…

Details