BU AY SİZDEN GELEN SORULARI YANITLADIK

BİTKİ HÜCRELERİ İLE HAYVAN HÜCRELERİ ARASINDAKİ FARK NEDİR? Bitkilerde hücre duvarı ve kloroplast bulunur. Hayvanlar hücrelerinde ise bu özellikler bulunmaz. Bitkide, hücre duvarının yapısı serttir ve hücre zarının dışında bulunur. Hücre duvarının çeşitli işlevleri bulunur. Bu işlevlerinden biri, bitkiye adeta bir dayanak olmasıdır. Hayvanlarda, şekil ve yapıyı sağlayan iskelet sistemi bulunur. Ancak bilindiği üzere, bitkilerin…

Details

BEYİNDE ELEKTRİK BAĞLANTILARI

ABD‘deki Pennsylvania Üniversitesi araştırmacıları, klinik gözetim altındaki yaklaşık 300 hastanın beynine doğrudan yerleştirilen elektrotlardan elde ettikleri verilerle ilk kez nöron hareketlerinin insan beyninde oluşturduğu elektrik bağlantılarının bütününün haritasını çıkarmayı başardı. “Etkin Hafıza Onarımı” (RAM) projesi kapsamında çalışmalarını sürdüren nörobilimciler, araştırma için yıllar içinde ABD’deki hastanelerden bilgi topladı. Çeşitli nörolojik rahatsızlıklar nedeniyle klinik gözetim altında tutulan hastalara basit bir…

Details

BİYOFOTON NEDİR?

Biyolojik sistemler tarafından yayılan optik ya da ultraviyole fotonlara biyofoton ismi verilir. Biyolüminisanslar biyofotonlardan çok daha parlak görünümlü ve farklıdır. Aynı şey değildir. Çok daha düşük oranda üretililer. O kadar düşüktür ki, metre kare başına üretilen biyofoton miktarı saniyede birkaç düzine kadardır. Biyofotonların kullanım alanları bugün halen tam anlamıyla çözülemedi.  Yaşayan hücrelerin bu fotonları nasıl…

Details

DİŞ MİNESİNİ DAYANIKLI YAPAN ÇATLAKLAR

Dişlerimiz dayanıklılığı ve sağlamlığı ile bilinir. Uzun yıllar boyunca ezme, çiğneme, ısırma gibi pek çok yüksek basınca karşı direnç gerektiren konuda sürekli dişlerimizi kullanırız, ancak buna rağmen dişlerimiz çok uzun süre dayanıklı kalır. Dayanıklılığını, mine isminde kaplı olduğu yapıdan aldığını bilen bilim adamları, ilerleyen teknoloji ile birlikte diş minesini “dayanıklı” bir malzeme yapanın ne olduğunu…

Details

ÖRÜMCEKLERDEN ÇEVRE KİRLİLİĞİNE VE UÇAK KAZALARINA ÇÖZÜM

Örümceklerin nasıl avlandığını hepimiz çok iyi biliriz. Önce güzel bir ağ örer, o ağa bir böcek takılır ve böcek takılınca da örümcek o böceği ağ üzerinde ambalajlayarak yakalar. Hepimizin bildiği bu yöntem ilk etapta kulağa çok kolay geliyor. Fakat Oxford Üniversitesi’nden bilim adamlarının yaptıkları son keşfe göre, sistem çok daha kompleks ve sıradışı… Neden mi?…

Details

BAKTERİ DNA’SINA HAREKETLİ GÖRÜNTÜ KAYDEDİLDİ

Bilim adamları, canlı DNA‘sına hareketli görüntü kaydedip yeniden oynatmayı başardı. ABD’nin Harvard Üniversitesi Tıp Fakültesinden bilim adamları, “CRISPR” adı verilen gen kurgulama yöntemini kullanarak bakteri DNA’sına GIF formatında hareketli bir imaj kodladı, ardından DNA’nın nakledildiği bakterinin genetik kodunu çözerek görüntüyü yeniden oluşturdu. Bilim adamları, bunun canlı hücrelerinin kendi gelişim ve değişimlerini zamansal akışı içine kayda alabilecekleri…

Details

YAPRAK TAKLİDİ YAPAN ÖRÜMCEK

img 4650a 800x533 300x199 YAPRAK TAKLİDİ YAPAN ÖRÜMCEK

Journal of Arachnology dergisinde yayınlanan bir habere göre; Çin’in Yunnan bölgesinde yaptıkları bir çalışmada sıradışı bir örümcek ile karşılaştı.

Bu sıradışı örümcek, kendine ağ örmek yerine, ölü yapraklar ve canlı yaprakları birbirine dikerek, kendine yaprak süsü veriyor.

Görünüm olarak yaprağa benzeyen bu örümcek, yaprak yığınlarının arasına girip burada saklanarak kendini tehlikelerden koruyor.

BEYNİN 11 BOYUTLU YAPISI

  Image Credit: Topology concept – Courtesy of Blue Brain Project Dünya 3 boyutlu filmlere ve 7 boyutlu gösterilere hayret ederken; bilim adamları insan beynindeki ağ yapılarının 11 boyuta kadar çıkabildiğini keşfetti. Blue Brain Projesi isimli bir ekip tarafından gerçekleştirilen araştırmada,beyin ağlarının oluşturduğu çok boyutlu evrensel geometrik yapılar ve boşluklar araştırıldı. Beyindeki her bir nöronun…

Details

DUMAN DEDEKTÖRÜ KULLANAN YANGIN BÖCEĞİ

Yangın böceklerinin oldukça sıradışı bir özellikleri vardır. Ormanda yangın çıktığında, tüm böcekler yangından kaçarken; yangın böcekleri tam tersi istikamette yani ormana doğru koşar. Böceğin böyle davranmasının bir sebebi vardır. Yeni yanmış ağaçlar, siyah yangın böceğinin yumurtalarını bırakması için oldukça uygun bir yerdir. Üstelik, böcek için tehdit olan tüm canlılar yangın sırasında ormandan kaçtığından, yangın böceği…

Details

Bakteri İletişimi, Dünya’nın İklimini Etkiliyor

Bilim adamları, okyanusların derinliklerinde dünyadaki tüm yaşamı etkileyen müthiş bir bilgi keşfetti. Bakterilerin birbirleriyle iletişim kurdukları geçtiğimiz yıllarda keşfedilmiş ve keşfi yapan bilim adamları üzerinde hayranlık uyandırmıştı. Bu iletişimin temellerine inildikçe; daha da şaşırtıcı mükemmelliklerle karşılaşılmaya başlandı. Woods Hole Oşinografi Enstitüsü (WHOI)’nden bilim adamları, bakterilerin kendi aralarındaki iletişimin aslında tüm dünyadaki dengeyi koruyan bir özelliğe sahip…

Details