ÖRÜMCEK İPEĞİNDEN İŞİTME CİHAZLARINA

  Örümcekler, işitme cihazlarının mikrofonunu iyileştirmede model alınıyor. Binghamton Üniversitesi ve New York Üniversitesi’nde yapılan yeni bir araştırma, örümcek ipeğini incelemeye aldı. Prof. Ron Miles (Binghamton): ” İnsanlarda basınca göre sesin yönünü yakalayan kulak zarı vardır ancak çoğu böcek tüyleri aracılığıyla işitme işlemini gerçekleştirirler.” diyor ve örümcek ipeği üzerinden gelen hava akışını hissederek sesi yakalayan…

Details

MEYVE SİNEKLERİNDEN ARAMA MOTORU ALGORİTMALARINA

Meyve sinekleri, aldıkları kokuyu doğru meyve türü ile eşleştirme konusunda uzmandırlar. Kaliforniya Üniversitesi’nden bilim adamları, meyve sineklerinin kullandıkları bu koku arama motorunun çalışma prensiplerini yakından incelemiş ve daha iyi arama motoru geliştirebilmek için modellemeye çalışmışlardır. Araştırmacılar, meyve sineklerinin bir koku duyduğunda, sinekte bulunan 50 nöronun o kokuya özgü bir kombinasyon oluşturduğunu tespit etti. Bu, aynı…

Details

ÖRÜMCEKLERDEN ÇEVRE KİRLİLİĞİNE VE UÇAK KAZALARINA ÇÖZÜM

Örümceklerin nasıl avlandığını hepimiz çok iyi biliriz. Önce güzel bir ağ örer, o ağa bir böcek takılır ve böcek takılınca da örümcek o böceği ağ üzerinde ambalajlayarak yakalar. Hepimizin bildiği bu yöntem ilk etapta kulağa çok kolay geliyor. Fakat Oxford Üniversitesi’nden bilim adamlarının yaptıkları son keşfe göre, sistem çok daha kompleks ve sıradışı… Neden mi?…

Details

BAKTERİ DNA’SINA HAREKETLİ GÖRÜNTÜ KAYDEDİLDİ

Bilim adamları, canlı DNA‘sına hareketli görüntü kaydedip yeniden oynatmayı başardı. ABD’nin Harvard Üniversitesi Tıp Fakültesinden bilim adamları, “CRISPR” adı verilen gen kurgulama yöntemini kullanarak bakteri DNA’sına GIF formatında hareketli bir imaj kodladı, ardından DNA’nın nakledildiği bakterinin genetik kodunu çözerek görüntüyü yeniden oluşturdu. Bilim adamları, bunun canlı hücrelerinin kendi gelişim ve değişimlerini zamansal akışı içine kayda alabilecekleri…

Details

Bıçak Balıkları ve Gymnobot Teknolojisi

İngiltere Bath Üniversitesi’nden bilim insanları sualtı araştırmalarında etkisinin büyük olacağına inandıkları bir robot geliştirdiler. Araştırmacılar, Gymnobot adını verdikleri bu deniz altı robotunu tasarlarken Gymnotiformes takımı üyesi olan bıçak balıklarından esinlenmişler. Daha önce de balık hareketlerini taklit ederek yüzen robot-balıklar yapılmıştı, ama bu seferki biraz farklı. Bıçak balığı suda hareket etmek için gövdesinin altında boylu boyunca uzanan…

Details

Başarılı Bir Proje : Robo-Kaplumbağa

Araştırmacılar, insanların ulaşamayacağı derinliklerde bulunan batık gemi enkazlarını incelemek için robot deniz kaplumbağası geliştirdi. Araştırmacılar, insanların ulaşamayacağı derinliklerde bulunan batık gemi enkazlarını incelemek için robot deniz kaplumbağası geliştirdi. Kısa adı U-CAT olan ve gerçek deniz kaplumbağasından ilham alınarak Estonya’daki Talin Teknoloji Üniversitesi’nde tasarlanıp, geliştirilen robot, dar alanlarda yüksek manevra kabiliyeti nedeniyle diğer robotlardan çok farklı.…

Details

3 Boyutlu Yüzebilen Robot Balık

Bu robot balık sahip olduğu donanımıyla bir sazan balığını aratmayan üç boyutlu hareketler yapabiliyor. Böylece ilk kez bir robotik balık gerçekci bir şekilde otomatik olarak üç boyutlu hareket edebiliyor. Singapur Ulusal Üniversitesi’ndeki Elektronik ve Bilgisayar Mühendisliği fakültesindeki bir araştırma ekibi bir sazan balığını taklit edebilir düzeyde üç boyutlu hareket kabiliyetine sahip bir robot balık geliştirdi.…

Details

Karaciğeri Taklit Eden Haplar

Hepimizin bildiği üzere, alkol zehirlenmesi çok ciddi bir durumdur. Alkol hızla kan dolaşımına girerek, vücuda yayılmaya başladığında, yayıldığı yerlerden biri de; beynimizdir. Beyne ulaştığı zaman, buradaki sinir alıcılarını etkiler ve sinirler arasındaki sinyal akışını yavaşlatır. Bu durum şuurun kapanmasına, algının ve hareketlerin yavaşlamasına neden olur. Kan basıncı ve kalp atışı yükselir. Beş duyuda azalma olur.…

Details