Araştırmacılar, insanların ulaşamayacağı derinliklerde bulunan batık gemi enkazlarını incelemek için robot deniz kaplumbağası geliştirdi.
Araştırmacılar, insanların ulaşamayacağı derinliklerde bulunan batık gemi enkazlarını incelemek için robot deniz kaplumbağası geliştirdi.
Kısa adı U-CAT olan ve gerçek deniz kaplumbağasından ilham alınarak Estonya’daki Talin Teknoloji Üniversitesi’nde tasarlanıp, geliştirilen robot, dar alanlarda yüksek manevra kabiliyeti nedeniyle diğer robotlardan çok farklı. Bu nedenle de batık gemilerin araştırılmasında kullanılmasını son derece ideal hale getiriyor.
Yüksek çözünürlüklü bir kamere ile donatılan robota, hareket ettiğinde suda bulunan tortuların görüntüyü bulandırmaması için özel bir tasarım yöntemi uygulanmış.
Robotun tasarımcısı Taavi Salumäe, U-CAT’den önce üretilen tüm sualtı robotlarının pervaneler yardımıyla hareket ettiklerini o nedenle de suyun içindeki tortuları hareket ettirerek, görüşü engellediklerini belirtiyor. Pervane yerine sadece kanatlarla hareket eden bu robotun ise böyle bir sorun oluşturmadığını söylüyor.
Uzmanlara göre biyolojik organizmaları ve canlıları örnek alan biyomimetik bilim dalı sayesinde geliştirilen robotlara olan ilgi artıyor.
Sualtı robot teknolojisi en çok petrol ve doğalgaz arama çalışmalarında kullanılıyor. Bu teknolojiden savunma sanayii de önemli ölçüde yararlanıyor. Ancak mevcut robotların batık gemileri araştırmada kullanmak için hem çok büyük, hem de çok masraflı olduğu belirtiliyor. Birçok batık gemi genelde dalgıçlar tarafından araştırılıyor ancak bu yöntem hem daha uzun zaman alıyor, hem de dalgıçlar için tehlikeli olabiliyor.
Londra Bilim Müzesi’nde sergilenecek olan kaplumbağa şeklindeki robot, yakında Baltık Denizi ve Akdeniz’de test edileceği belirtiliyor.
Kaynak: Amerikan’ın Sesi’nden alınmıştır