İngiltere Bath Üniversitesi’nden bilim insanları sualtı araştırmalarında etkisinin büyük olacağına inandıkları bir robot geliştirdiler. Araştırmacılar, Gymnobot adını verdikleri bu deniz altı robotunu tasarlarken Gymnotiformes takımı üyesi olan bıçak balıklarından esinlenmişler. Daha önce de balık hareketlerini taklit ederek yüzen robot-balıklar yapılmıştı, ama bu seferki biraz farklı.
Bıçak balığı suda hareket etmek için gövdesinin altında boylu boyunca uzanan yüzgecini kullanıyor.
Gövdesini sabit tutarken uzun yüzgeciyle dalgalar meydana getiriyor ve bu şekilde yüzüyor.
Araştırmacılar, bu yeni yüzme yönteminin bilinen pervaneli yöntemlerden daha çok enerji tasarrufu sağladığını ayrıca geleneksel denizaltı robotlarının aksine Gymnobot’un daha hafif ve daha verimli olduğunu üstelik yosunlara takılacak pervanesi olmadığı için de sığ sularda yürütülen araştırmalara daha uygun olduğunu belirtiyorlar.
Gymnobot gibi robotların kıyılarda ve hızlı akan nehirlerde biyo-çeşitlilik çalışmaları yapılmasında ve bu alanlarda çevre kirliliğinin olup olmadığının saptanmasında da kullanılabileceği belirtiliyor.
Geçtiğimiz günlerde, hem araştırmanın gerçekleştirildiği laboratuara hem de Avrupa’daki altı enstitüye, akıntılara karsı yüzebilen ve su akısına tepki verebilen benzer bir robot üretmeleri için yüklü bir destek sağlandı.
Araştırmacıların Gymnobot’u tanıttıkları bir videoya şuradan erişilebilir:
http://www.bath.ac.uk/play/video/1253632980