images Karaciğeri Taklit Eden Haplar

Hepimizin bildiği üzere, alkol zehirlenmesi çok ciddi bir durumdur.

Alkol hızla kan dolaşımına girerek, vücuda yayılmaya başladığında, yayıldığı yerlerden biri de; beynimizdir. Beyne ulaştığı zaman, buradaki sinir alıcılarını etkiler ve sinirler arasındaki sinyal akışını yavaşlatır. Bu durum şuurun kapanmasına, algının ve hareketlerin yavaşlamasına neden olur. Kan basıncı ve kalp atışı yükselir. Beş duyuda azalma olur. Şuur kapalı olduğu ve hareketler ağırlaştığı için, bu durum kişinin hayatı açısından çok ciddi bir tehdit halini alır. Ve her ne kadar kısa süreli bir durum da olsa, hayati risk taşıdığından ivedi olarak tedavi edilmesi gerekir.

Birleşik Devletler’deki Kaliforniya Üniversitesi, tedavide kullanılabilecek yöntem üzerinde çalışmalar başlattı ve bir çözüm geliştirdi.

Bir kapsülün içerisine, karaciğerin işlevini taklit eden iki adet enzim yerleştirerek, bir hap üretti.

Karaciğerin işlevi taklit edilerek üretilen bu hap, zehirlenmeyi tedavi ediyor.

Hap karaciğerin hangi özelliğini taklit ediyor?

Karaciğerimiz, ufak bir mekana sığdırılmış dev bir sisteme sahiptir. Sadece tek bir karaciğer hücresinde tam olarak 500 farklı kimyasal işlem gerçekleşir.

Bu işlemlerden birisi de, sindirim sisteminden gelen kan içindeki karmaşık molekülleri parçalayarak, kullanılabilir ve depolanabilir moleküller haline getirmesidir.

Faydalı olanları, kan yoluyla diğer hücrelere gönderir. Zararlı olanları da, böbrekler aracılığıyla atar. Kısacası, karaciğerimiz yediğimiz içtiğimiz her şeyi vücudumuzun ihtiyaçlarına göre ya harcar, ya dönüştürür ya da depolar.

Mesela, yağlar çözülemeyeceğinden, karaciğer bu yağları parçalamak ve sindirmek için bir kimyasal maddeye ihtiyaç olduğunu adeta biliyormuş gibi hareket eder ve bu yağları parçalayacak kimyasalı 1.5, 2 kg’lık bir alanın içerisine sığdırılmış laboratuvarında milisaniyeler içerisinde üretir.

Bizim en ileri ekipmanlarımız ve en kapsamlı laboratuvarlarımızda bile, bu denli kompleks ve üst düzey kimya bilgisi gerektiren işlemleri milisaniyeler içerisinde hatasız olarak gerçekleştirebilmek henüz mümkün değildir. Bu nedenle de, bilim adamları çareyi hali hazırda bir kimya laboratuarı gibi çalışan karaciğeri taklit etmekte bulmuştur.

Hapın içerisindeki enzimlerden biri, alkol oksidaz enzimidir. Bu enzim, alkolün oksitlenmesini sağlar fakat bunu yaparken zehirli olan hidrojen peroksit üretilir. Diğer enzim ise, bu noktada bir katalizör olarak devreye girer. Zehirli olan hidrojen peroksidi su ve oksijene ayrıştırır. Böylece hem alkol zehirlenmesi hem de hidrojen peroksit zehirlenmesi önlenmiş olur.

Kaynak : NATURE, http://www.nature.com/nnano/journal/v8/n3/full/nnano.2012.264.html

© Da Vinci Bilim ve Teknoloji Derneği

Bu yazı dernek başkanımız tarafından kaleme alınmış orjinal bir makale olup herhangi bir dernek ya da kuruluşun sayfasında izinsiz olarak ve www.davinci-institute.org.tr ve www.mugekny.com adresleri kaynak gösterilmeden kullanılması telif hakkı ihlali kapsamındadır. 

 Karaciğeri Taklit Eden Haplar
Da Vinci STI (Da Vinci Science and Technology Institute) bilimin, mühendisliğin ve inovasyonun dünyadaki tüm insanların faydasına olacak şekilde geliştirilmesine öncülük etmek amacıyla kurulmuş bir düşünce kuruluşudur.