KARTALLARI MODEL ALAN İNSANSIZ HAVA ARAÇLARI
İnsansız hava uçakları, artık sadece havada gözlem yapmakla yetinmeyecek. Yeni eklenen uzuvları sayesinde, uçarken havada nesneleri de yakalayabilecekler.
Amerikan kartalı olarak tanınan kel kartallar, birbirinden şaşırtıcı özelliğe sahiptir. 120 km bir hızla uçabilirler. Bu kadar yüksek bir hıza hiç zorlanmadan çıkabilmelerinin nedeni ise çok hafif olmalarıdır. Kel kartalların vücutlarındaki kemiklerin içleri boştur, bu sayede tüm iskeleti sadece 272 gram gibi bir ağırlık eder. Üzerinde tam 7000 tane tüy bulunmasına rağmen, bu tüylerin toplam ağırlığı yanlızca 500 gram’dır. Başka bir deyişle, uçmak için hem çok hafif ve hem de aerodinamik bir yapıya sahiptir.
Bu canlıların şaşırtıcı özellikleri bu kadarla sınırlı değildir. Bir yandan uçarken, diğer yandan da pençeleriyle balık yakalayabilirler.
Bilim adamları, kel kartalların nasıl olup da uçarken balık tutabildiğini merak etmiş ve canlının vücudunu mercek altına aldıklarında keşfettikleri detay mühendislikte onlara ilham kaynağı olmuştur.
Kel kartalların, bir yandan uçarken diğer yandan pençesiyle balık tutabilmeleri için, bir mekanik bilgisi devreye girer. Balığı yakalar yakalamaz, kuşun bacakları ve pençeleri otomatik bir sistemle geri çekilir.
İşte Birleşik Devletler’in Philadelphia eyaletindeki Pennsylvania Üniversitesine de, kartalların bu özellikleri ilham kaynağı olmuştur.
Kartallar taklit edilerek insansız hava uçaklarına pençeye benzeyen yeni bir uzuv eklendi. 10 santim uzunluğundaki motorlu bacaklarla uçaklara eklenen, üç parmaklı pençeler sayesinde, insansız uçaklar sadece gözlem yapmakla kalmıyor, aynı zamanda uçuşları esnasında nesneleri de yakalayabiliyor.
Ancak, hepimizin bildiği üzere, kartallar sadece uçarken nesneleri havada yakalamalarıyla değil; aynı zamanda yakaladıkları avını kilometrelerce süren uçuşu boyunca yanında taşıyıp yuvalarına götürebilmeleriyle de ünlüdür.
İşte Pennsylvania Üniversitesi’nde geliştirilen bu yapay pençenin, aynı zamanda yakaladığı nesneyi bir yere taşıyabilmesi için, bir ayarlamaya daha ihtiyaç vardı.
Pennsylvania’da bulunan bir başka üniversite, Drexel Üniversitesi, yardıma koştu. Drexel Üniversitesi’ndeki mühendisler, insansız hava aracının uçarken havada stabil kalabilmesi için bir yazılım geliştirdi.
Kartallarda zaten doğal olarak bulunan bu yazılım, insansız hava araçlarına eklendiğinde, araçlar yüklerinin kütle ağırlığını hissetmeden taşımaları gerekeni bir yerden bir yere götürebiliyorlar.
Kartallar taklit edilerek geliştirilen insansız hava uçaklarının, önümüzdeki yıllarda bilhassa ulaşılması güç yerlere ilaç taşımada, bomba imhada ve askeri amaçlı olarak daha kapsamlı istihbaratlar toplanmasında kullanılması planlanıyor.
Kaynak:
1) New Scientist Dergisi, 2013, Sayı 2908, “Drone makes like an eagle to snatch quarry on the fly”, s. 21.
2) http://www.dailymail.co.uk/sciencetech/article-2294449/The-claw-drone-modelled-eagle-grab-prey-mid-air.html
© Da Vinci Bilim ve Teknoloji Derneği
Bu yazı dernek başkanımız tarafından kaleme alınmış orjinal bir makale olup herhangi bir dernek ya da kuruluşun sayfasında izinsiz olarak ve www.davinci-institute.org.tr ve www.mugekny.com adresleri kaynak gösterilmeden kullanılması telif hakkı ihlali kapsamındadır.