Dt. Birke Koca ile Ağız ve Diş Sağlığı
KÖK HÜCRELERDEN DİŞ YAPIYORUZ
Cell Regeneration Journal dergisinde yayımlanan habere göre; insan üresinden alınan kök hücreler diş benzeri ufak oluşumlara dönüştürüldü.
Dünyadaki birçok araştırmacı, yaşlılık, kötü bakım ve bilgisizlik yüzünden kaybedilen dişlerin yerine yeni dişler üretebilmenin yollarını araştırıyor. Bu konuda da devreye her türlü dokuya dönüşebilen kök hücreler giriyor.
Guangzhou Biyotıp ve Sağlık Enstitüsü’ndeki araştırmacı ekip, araştırmalarında başlangıç noktası olarak üreyi esas aldılar ve üreden diş üretmenin yollarını aradılar.
Doğal yollarla vücuttan atılan hücreler, bir laboratuvarda biriktirildi. Daha sonra bu hücreler kök hücreye dönüştürüldü.
Bu hücrelerin bir karışımı ve fareden alınan diğer maddeler hayvanlara nakledildi. Araştırmacılar, üç hafta ardından, hücre topluluğunun dişe benzemeye başladığını saptadı. Dişi andıran oluşum, dişin özündeki yumuşak madde olan, sinir ve damarları içeren pulpayı, daha sert olan dentini ve en sert ve en dışta olan mine dokusunu içeriyordu. Lakin; ortaya çıkan diş, doğal diş kadar sert değildi.
Araştırmayı yapan ekip, tekniğin, kayıp dişlerin yerine yenilerinin koyulmasını için geliştirilerek kullanılabileceğini ve daha çok çalışmaya kapı açacağını umarken, diğer kök hücre araştırmacıları, bu hedefin önünde çok sayıda engel olduğunu belirtiyor.
İngiliz kök hücre bilimadamı profesör Chris Mason; idrarın zayıf bir başlangıç noktası olduğunu ifade ederek, çok az sayıdaki hücreyi kök hücrelere dönüştürme başarısının çok düşük olduğunu söyledi. Mason ayrıca, üreden alınan hücrelerin, diğer hücre kaynaklarına göre kirlilik olasılığının ve bakteri yayılma riskinin de daha yüksek olduğu konusunda araştırmacıları uyardı.
Bakalım önümüzdeki günlerde, ağız ve diş sağlığı alanında hangi kök hücre çalışmalarının haberlerini alacağız.
Kaynak: BBC, Bloomberg HT