Örümcekler, işitme cihazlarının mikrofonunu iyileştirmede model alınıyor. Binghamton Üniversitesi ve New York Üniversitesi’nde yapılan yeni bir araştırma, örümcek ipeğini incelemeye aldı.

Prof. Ron Miles (Binghamton): ” İnsanlarda basınca göre sesin yönünü yakalayan kulak zarı vardır ancak çoğu böcek tüyleri aracılığıyla işitme işlemini gerçekleştirirler.” diyor ve örümcek ipeği üzerinden gelen hava akışını hissederek sesi yakalayan mikrofonlar, işitme cihazlarının kalitesini arttırabileceğini söylüyor.

Örümcek ipeği taklit edilerek geliştirilen işitme cihazları 3 hertz kadar düşük frekansları bile algılayabilecek. Normal şartlarda, bu ses frekansı işitilemez. Bu frekansı işitebilmek, tektonik plakaların hareketlerini duymak kadar zordur. Ancak örümcek ipeği,  hava akışını hatasız bir şekilde mükemmel olarak yakalar. Bu şekilde elde edilen bilgi elektronik sinyale dönüştürülebilir.

Örümcek ipeğini altın ile kapladık ve elektronik sinyali alması için manyetik bir alana yerleştirdik. Çok çeşitli frekans aralıklarında bile sesi etkili bir şekilde yakalayabilen bir mikrofon elde ettik.

Araştırmacıların, bilhassa örümcek ipeğini tercih etmesinin sebebi ise; örümcek ipeğinin hava akışını yakalamada çok iyi olması…

thread stretch ÖRÜMCEK İPEĞİNDEN İŞİTME CİHAZLARINAKaynak:

  1. Jian Zhou, Ronald N. Miles. Sensing fluctuating airflow with spider silkProceedings of the National Academy of Sciences, 2017; 201710559 DOI: 10.1073/pnas.1710559114

 

 ÖRÜMCEK İPEĞİNDEN İŞİTME CİHAZLARINA
Da Vinci STI (Da Vinci Science and Technology Institute) bilimin, mühendisliğin ve inovasyonun dünyadaki tüm insanların faydasına olacak şekilde geliştirilmesine öncülük etmek amacıyla kurulmuş bir düşünce kuruluşudur.