BU AY SİZDEN GELEN SORULARI YANITLADIK

BİTKİ HÜCRELERİ İLE HAYVAN HÜCRELERİ ARASINDAKİ FARK NEDİR? Bitkilerde hücre duvarı ve kloroplast bulunur. Hayvanlar hücrelerinde ise bu özellikler bulunmaz. Bitkide, hücre duvarının yapısı serttir ve hücre zarının dışında bulunur. Hücre duvarının çeşitli işlevleri bulunur. Bu işlevlerinden biri, bitkiye adeta bir dayanak olmasıdır. Hayvanlarda, şekil ve yapıyı sağlayan iskelet sistemi bulunur. Ancak bilindiği üzere, bitkilerin…

Details

NAMIK KEMAL ÜNİVERSİTESİ BCMF GÜNLERİNDE BİYOİNOVASYON TEMASIYLA YER ALDIK

Namık Kemal Üniversitesi EMBS öğrenci kulübü öğrencilerinin destek ve emekleriyle gerçekleşen konferansımızda birbirinden ilgili, zihni ve ufku açık, vizyonu geniş arkadaşlarımızla bir araya geldik. Birbirinden güzel genç kızlarımız ve gencecik delikanlı genç arkadaşlarımızın katılımıyla keyifli, bilim dolu, güzel bir gün geçirdik. Konferansımız, EMBS kulübü başkanı Müge Yaren Yaşartürk’ün, dernek başkanımız Sayın Müge Kanay’a bir plaket…

Details

BEYİNDE ELEKTRİK BAĞLANTILARI

ABD‘deki Pennsylvania Üniversitesi araştırmacıları, klinik gözetim altındaki yaklaşık 300 hastanın beynine doğrudan yerleştirilen elektrotlardan elde ettikleri verilerle ilk kez nöron hareketlerinin insan beyninde oluşturduğu elektrik bağlantılarının bütününün haritasını çıkarmayı başardı. “Etkin Hafıza Onarımı” (RAM) projesi kapsamında çalışmalarını sürdüren nörobilimciler, araştırma için yıllar içinde ABD’deki hastanelerden bilgi topladı. Çeşitli nörolojik rahatsızlıklar nedeniyle klinik gözetim altında tutulan hastalara basit bir…

Details

ÖRÜMCEK İPEĞİNDEN İŞİTME CİHAZLARINA

  Örümcekler, işitme cihazlarının mikrofonunu iyileştirmede model alınıyor. Binghamton Üniversitesi ve New York Üniversitesi’nde yapılan yeni bir araştırma, örümcek ipeğini incelemeye aldı. Prof. Ron Miles (Binghamton): ” İnsanlarda basınca göre sesin yönünü yakalayan kulak zarı vardır ancak çoğu böcek tüyleri aracılığıyla işitme işlemini gerçekleştirirler.” diyor ve örümcek ipeği üzerinden gelen hava akışını hissederek sesi yakalayan…

Details

MEYVE SİNEKLERİNDEN ARAMA MOTORU ALGORİTMALARINA

Meyve sinekleri, aldıkları kokuyu doğru meyve türü ile eşleştirme konusunda uzmandırlar. Kaliforniya Üniversitesi’nden bilim adamları, meyve sineklerinin kullandıkları bu koku arama motorunun çalışma prensiplerini yakından incelemiş ve daha iyi arama motoru geliştirebilmek için modellemeye çalışmışlardır. Araştırmacılar, meyve sineklerinin bir koku duyduğunda, sinekte bulunan 50 nöronun o kokuya özgü bir kombinasyon oluşturduğunu tespit etti. Bu, aynı…

Details

KALEİDOSKOP YAPIYORUZ

Malzemeler: 3 parça aynalı sertplastik (perspeks) Bir rulo selobant yada maskeleme bantı Ek kopya kağıdı Renkli destek plastik Bir kurşun kalem Talimatlar: Üç parça aynalı perpeks alın ve bir üçgen oluşturmak için bunları bantlayın. Katı olduğundan ve selobantın üçgenin dışında olduğundan emin olun. Kaleydoskopun sonundan küçük üçgenin şeklini kopya kağıdına çıkarın (katlamak için üçgenin etrafına…

Details

KRİSTAL KAR TANESİ YAPALIM !

Bu eğlenceli kristal aktivitede kristallerin nasıl şekil aldığını keşfedin ve deneyinizi görünümü renkendirmek için gıda boyası ekleyin ve hazırladığınız kristal kar tanenizi harika görünümlü bir dekorasyon olarak saklayın. Malzeme Listesi: Tel Geniş bir kavanoz Beyaz fitle borusu Mavi gıda boyası (opsiyonel) Kaynamış su (Dikkatli olun veya yetişkin birisinden yardım almanız daha iyi olacaktır) Boraks Küçük…

Details

PARILDAYAN SU YAPALIM

Çocuklar için eğlenceli olan bu bilim deneyinde siyah ışık yardımıyla parıldayan su yapın. Tonik normal ışıkta çok garip durmaz fakat siyah ışık altında baktığınızda ne olur? Fosforlu kalemden çıkan boya aynı şeyi yapar mı? Evde yapabileceğiniz bu ilginç deneyde bunun ne olacağını ve nasıl olacağını keşfedin.   Malzeme Listesi: Siyah bir ışık (Bunu Bahous gibi…

Details

MİNİ TEST 2 – TEMEL FEN BİLİMLERİ

Bu mini testi kullanarak, öğrencilerinizin temel fen ve teknoloji bilgisine destek olabilirsiniz.   SORULAR Doğru mu yanlış mı? Elektronlar moleküllerden daha büyüktür. Doğru mu yanlış mı? Atlantik Okyanusu dünyadaki en büyük okyanustur. Doğru mu yanlış mı? Kimyasal yapım yiyecekler pişirdiğinizde değişikliğe uğrar. 4.Doğru mu Yanlış mı? Köpek Balıkları memelidir. Doğru mu Yanlış mı? İnsan bedeninde…

Details